Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji – oświadczenie dotyczące zwolnienia Polski z opłat relokacyjnych

Minister Marcin Kierwiński oświadczył 4 marca 2024 r. w Brukseli, że chce, aby Polska była zwolniona z opłaty relokacyjnej przewidzianej w Pakcie Migracyjnym. Szef MSWiA argumentuje, że Polska jest krajem najbardziej wspierającym Ukrainę i jej obywateli. Pakt Migracyjny zakłada nałożenie od 2026 roku obowiązku opłaty w wysokości 20 tys. euro za „relokację” migrantów na kraje członkowskie

Minister Kierwiński stwierdził, że poprzedni rząd, negocjując Pakt Migracyjny, nie uwzględnił aktualnej sytuacji Polski jako kraju sąsiadującego bezpośrednio z Ukrainą, znajdującą się w stanie wojny. W związku z sytuacją na granicy polsko-białoruskiej, Polska powinna zostać uznana jako kraj wyjątkowy i uwzględniona w Pakcie Migracyjnym.

Szef MSWiA jednak stanowczo uznał, że w przypadku wdrożenia Paktu Migracyjnego, Polska będzie konsekwentnie realizować jego postanowienia.